حمل و نقل دریایی

هنگامی که از حمل و نقل دریایی صحبت می‌شود اولین چیزی که به ذهن انسان می‌رسد کشتی‌های باری هستند که برای حمل کالاهای مختلف با ویژگیهای خاصی تجهیز شده‌اند. کالاهایی که از طریق دریا حمل می‌شوند معمولاً دارای حجم زیادی بوده و به گونه ای هستند که طولانی بودن زمان تأثیری چندانی بر کیفیت و بازار آن‌ها ندارد؛ در ترابری دریایی بسته به دوری و نزدیکی مسیر، نوع کالا و غیره از وسائل دریایی مختلفی از قبیل نفتکش، لنج و غیره استفاده می‌شود. مأمورین گمرک در ابتدا دفتر مخصوصی را به فرمانده کشتی ارائه می‌دهند که خصوصیات کلی کالا و کشتی از قبیل نام فرمانده – تعداد پرسنل و پرچم – نوع کشتی، بنادر مبدأ و مقصد، وزن، تعداد کالایی که باید تخلیه شود، مقدار آذوقه و کالاهای ممنوع‌الورود و غیره را در آن ثبت می‌نمایند، سپس انبار کالایی که قرار نیست تخلیه شود مثل انبار مشروبات الکلی یا دیگر کالاهای ممنوع‌ الورود مهر می‌گردد و فرمانده کشتی یا نماینده مؤسسه حمل و نقل مربوطه فهرست محمولاتی را که قصد تخلیه آن را دارند به گمرک در دو نسخه اظهارنامه اظهار می‌نماید که پس از صدور اجازه عملیات تخلیه آغاز می‌گردد و برای کنترل کالاهای تخلیه شده مشخصات ظاهری بسته‌ها به ترتیبی که تخلیه می‌شوند در فهرست‌هایی ثبت می‌گردد که این عمل را تالی گیری می‌گویند و با مشارکت نماینده گمرک (بندر) و موسسات حمل و نقل انجام می‌شود. گمرک بندر مکلف است تا پانزده روز پس از خاتمه تخلیه با مؤسسه کشتی‌رانی تسویه حساب نمایند و به همین منظور از قبل برای هر قلم، بار نامه و قبض انبار صادر می‌شود؛ نسخه اول قبض انبار به عنوان رسید به نماینده مؤسسه حمل و نقل تحویل می‌گردد که کالاهای وارده از طریق دریا را به صورت فوق خریداری و توسط حمل و نقل دریایی وسیله کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تأیید شده‌است که در این صورت انجام تشریقات پیشگفته در خصوص این‌گونه کالاهای زیر ۲هزار تن در صورتی که در مسیر عملیاتی شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نباشد با موافقت مذکور به وسیله سایر کشتیرانی ها قابل اجرا خواهد بود.

حمل دریایی به صورت سنتی

با  این روش کالا بصورت فله ای و یا عمده بطور سنتی حمل می شود. البته استفاده از این روش مستلزم به کارگیری روش های بسته بندی مطمئن و مستحکم است مثل استفاده از صندوق و یا قراردادن بر روی پالت های محکم. چون در این روش کالا ممکن است در معرض تغییر شرایط جوی قرار گرفته و یا حین جابجایی صدمه ببیند. مقتضی است همه این تمهیدات از قبل پیش بینی شود.

حمل دریایی به صورت چارتر یا اجاره ای

کشتی هایی که به صورت چارتر بار حمل می نمایند معمولا در مسیرها و برنامه های همیشگی و دائمی به حمل کالا مبادرت نمی ورزند و زمانی حمل بار را انجام می دهند که مسئول کشتی آن را اجاره دهد. وقتی باری یا محموله ای با وزن یا اندازه ای بالغ بر هزاران تن معرفی می شود مانند باری فله ای مثل نفت، ذغال سنگ و یا سنگ معدن و غلات روش معمول برقراری تماس با شرکت های حمل و نقل و اخذ استعلام است. حمل دریایی به صورت چارتر از کمترین نرخ هزینه حمل چه به صورت وزنی و چه به صورت حجمی برخوردار است. در یک قرارداد اجاره کشتی تمهیدات لازم و کلیه جزئیات اعم از حداقل مقدار نرخ حمل برحسب سفر و یا مدت زمان معین مشخص می شود.

حمل دریایی با کشتی مخصوص حمل خودرو

این اصطلاح ازقایق های خودروبری گرفته شده است که در آن راننده با خودرو وارد کشتی یا از آن خارج می شود. همچنین وسایل نقلیه ای که بدون حرکتند بر روی سقف کشتی قرار داده می شوند. این نوع کشتی ها دارای امکاناتی برای ورود و خروج خودروها از بغل، سمت جلو و نیز از انتهای کشتی می باشند. فایده این کار امکان دسترسی سریع جهت جابجایی خودرو است . بعضی از کشتی های مدرن امروزی که برای حمل اقیانوسی و دور برد طراحی شده اند امکان جابجایی کانتینر با استفاده از جرثقیل های سنگین را در خود دارند. نوع باری که با این نوع کشتی ها حمل می شود بسیار انعطاف پذیر است و امکان حمل بارهای بزرگ نیز در آنها وجود دارد.

آخرین مطالب وبلاگ

واردات خودرو دست دوم

قانون طرح ساماندهی صنعت و بازار خودرو

ابلاغ آیین‌نامه صنعت خودرو تا ماه آینده  احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت اعلام کرد تزریق اعتبارات به پروژه های عمرانی کشور در...

اخبار خودرو ادامه مطلب

صدور تاییدیه وسایل نقلیه دست دوم وارداتی

هدف از تدوین این دستورالعمل تعیین رویه ای برای ارزیابی و صدور تاییریه تکی وسال نقلیه دست دوم وارداتی براساس الزامات و...

اخبار خودرو ادامه مطلب