صادرات خاویار

 

صادرات خاویار یکی از تجارت های پر سودی است که تنها عده کمی از کشورهای جهان توانایی انجام این تجارت مهم را دارند. کشور ما به علت مجاورت با دریای خزر پتانسیل بالایی در زمینه تولید این ماده خوراکی با ارزش و صادر نمودن آن را دارا می باشد. با توجه به پر منفعت بودن این تجارت و همچنین استقبال بالایی که در تمام جهان از خاویار می شود برخی از کشورها بخصوص ایران سرمایه گذاری های کلانی در این زمینه انجام داده اند. ماهی خاویار به عنوان یک غذای دریایی پرطرفدار و لاکچری در تمام دنیا شناخته شده است.

دریای خزر به عنوان بزرگترین منبع انواع ماهیان خاویاری به حساب می آید که عمده خاویار مورد نیاز کشور و بازارهای جهانی را تامین می کند. سال گذشته بالغ بر ۱۲ تن خاویار در نقاط مختلف کشور تولید و بیش از ۴ تن آن به کشورهای خارجی صادر شد. در حال حاضر حجم عمده ای از خاویار ایران به کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر می شود. صادرات خاویار به اروپا دارای روند و شرایط خاصی می باشد، از جمله مدارک مورد نیاز برای صادرات خاویار به کشورهای اروپایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اخذ گواهی مبدا از اتاق بازرگانی
  • دریافت گواهی دامپزشکی
  • اخذ مجوز CITES
  • دریافت مجوز دامپزشکی
  • مجوز حمل

در نظر داشته باشید که هر مسافر تنها امکان حمل ۱۳۵ گرم خاویار را به خارج از کشور دارد و مقادیر بیشتر بایستی به صورت دقیق اظهار گردد. همچنین صادرات خاویار به کشورهای آمریکا و اسرائیل ممنوع است و نمی توان این محصول را به صورت مستقیم از ایران به این کشورها صادر کرد.

خاویار صادراتی

به صورت کلی خاویار ایران دارای ۴ رقم خاویار بلوگا، خاویار آسترا طلایی، خاویار سیبری و خاویار سوروگا می باشد که بیشترین میزان خاویار صادراتی مربوط به نوع بلوگا می باشد. خاویار بلوگا که به آن خاویار الماس، سه صفر، رویال و غیره نیز گفته می شود، به دلیل صرفه اقتصادی و در دسترس بودن، توانسته است جایگاه ویژه ای در صادرات خاویار ایران بدست آورد. خاویار صادراتی ایران باید تحت شرایط خاصی به کشورهای مقصد صادر شود که از جمله مهم ترین آن می توان به بسته بندی استاندارد اشاره کرد. خاویار باید به همراه یخ و یونولیت از طریق حمل و نقل هوایی به کشور مقصد صادر شود. در غیر این صورت کیفیت خود را از دست خواهد داد.

قیمت خاویار ایرانی

قیمت خاویار ایرانی به دلیل کیفیت بالای آن اندکی بالاتر از سایر خاویارهای تولید شده در کشورهای دیگر می باشد زیرا همان گونه که قبلا توضیح داده شد ۵ نوع از بهترین های این محصول در کشور ما تولید می شوند. در بین این پنج گونه یک گونه آن به نام بلوگا می باشد که بی نظیر ترین و مرغوب ترین نوع در کل جهان به حساب می آید. این محصول بومی و مختص ایران می باشد و ماهی آن به وفور در دریای خزر و در آب های ایران یافت می شود. در ایران علاوه بر تولید خاویار دریایی محصول دیگری نیز از ماهی های پرورشی تولید می شود که از لحاظ کیفیت و مرغوبیت با هم متفاوت می باشند. کیفیت محصولی که از ماهی غیر پرورشی و دریایی تولید می شود با کیفیت تر می باشد به همین دلیل قیمت آن نیز به مراتب گران تر خواهد بود. هر یک کیلو گرم از خاویاری که از ماهی دریایی تولید می شود در حدود ۱۰ میلیون تومان قیمت گذاری شده است در حالی که همان محصول با همان مقدار که از ماهی پرورشی به دست آمده باشد تقریبا ۷ میلیون تومان برآورد شده است. این تفاوت قیمت که در این دو نوع خاویار وجود دارد به دلیل کیفیت آن می باشد.

انواع خاویار ایرانی

علاوه بر گونه بلوگا ۴ نوع خاویار دیگر در ایران وجود دارند که جزء محصول صادراتی به شمار می آیند که در ادامه برای شما بررسی خواهیم کرد.

  1. آسترا طلایی که یک نوع خاویار به رنگ طلایی می باشد که طرفداران زیادی در جهان دارد اما به دلیل کمیاب بودن آن به صورت انبوه و در حجم زیاد تولید نمی شود به همین علت ارسال آن به سایر کشورها به ندرت انجام می گیرد.
  2. بری یا سیبری، این گونه از ماهی خاویار مختص کشور روسیه بوده اما در کشور ما هم خاویار آن در مقدار قابل توجهی تولید می شود. متاسفانه به دلیل قیمت پایین صادرات آن سود چندانی برای تجار ایرانی به همراه نخواهد داشت. تنها دلیل آن هم تولید انبوه و در حجم بسیار زیاد توسط کشور روسیه می باشد.
  3. سوروگا نوع دیگری از این محصول می باشد که در کشور ما به علت کم بودن تولید آن به سایر کشورها ارسال نخواهد شد و تنها به مصرف داخلی خواهد رسید. این محصول اگر به تولید انبوه برسد می تواند یک محصول سود آور برای کشور به شمار بیاید.
  4. خاویار دریایی یا وحشی، ابن نوع ماهی که بومی ایران است در گذشته به فراوانی

 

شرایط صادرات خاویار

شرایط صادرات خاویار شامل تمام قوانین و مقرراتی خواهد شد که در مورد صادرات سایر کالاها وجود دارند با این تفاوت که به دلیل خوراکی بودن و همچنین فاسد شدن زود هنگام آن شرایط خاص دیگری را نیز باید برای آن در نظر گرفت. این شرایط عبارتند از:

  1. ارسال این محصول باید حتما از راه هوایی و با هواپیما انجام بگیرد تا در کم ترین زمان ممکن به مقصد برسد.
  2. بسته بندی این محصول باید به گونه ای باشد که از فاسد شدن و نابود شدن آن جلوگیری شود و تا حد زیادی طعم و خواص آن حفظ شوند. برای این کار باید از بسته بندی یونولیت و آیس زیاد استفاده شود.
  3. علاوه بر اخذ مجوز های لازم باید هر دو طرف یعنی صادر کننده و وارد کننده عضو کنوانسیون ساتیس باشند.

قیمت خاویار در ایران و اروپا

خاویار به عنوان یک غذای گران قیمت و پر هزینه در سراسر دنیا شناخته شده است. متاسفانه هزینه بالای این محصول در داخل کشور سبب شده است تا سفره درصد بالایی از ایرانی ها از این ماده خوراکی با ارزش خالی بماند. این در حالی است که کشور ما سالانه در حدود ۳۰۰ تن از این محصول را به خارج از کشور ارسال نموده و همچنان یکه تاز و پیشتاز صادرات خاویار در جهان باشد به طوری که نزدیک به ۴۰ درصد از کل خاویار مصرفی در جهان در ایران تولید می شود. دلیل بالا بودن قیمت این ماده خوراکی در داخل کشور به بی برنامگی و نبود راهکارهای مناسب برای تولید و عرضه آن در بازارهای داخلی باز می گردد. با توجه به پتانسیل بالایی که ایران در این زمینه دارد می توان با راه اندازی مزارع بزرگ و متعددی در سطح کشور تولید گونه های مختلف این نوع ماهی ها را افزایش داد تا هم میزان صادرات را بالا برده و هم مقدار مورد نیاز داخلی را تامین نمود.

در مورد قیمت خاویار در اروپا باید دانست که قیمت این محصول تا حد زیادی تحت تاثیر قیمت دلار و ارز قرار خواهد گرفت. به طوری که نوسانات ارز خارجی باعث خواهد شد قیمت این محصول نیز متاثر از آن تغییر کند. طبق تحقیقات و بررسی های انجام شده دلیل اصلی ناپایداری و بالا و پایین آمدن میزان درآمد این تجارت به میزان و مقدار عرضه آن بستگی دارد. به این صورت که هر چقدر میزان تولید و تزریق آن به بازارهای مصرفی کمتر باشد قیمت محصول بالا خواهد رفت و به همان نسبت نیز میزان تقاضا کمتر خواهد شد.

از دیگر دلایل بالا رفتن قیمت سرسام آور این ماده خوراکی و کم شدن تقاضا برای خرید آن وجود قاچاقچیان و دلالان می باشند که با یک نظارت درست و اصولی می توان دست این افراد را از این تجارت کوتاه کرد زیرا این افراد با ارائه محصولی بی کیفیت به مشتریان باعث خواهند شد تا این افراد تمایلی به خریداری محصول ایرانی نداشته باشند و در نتیجه به سراغ رقبای قدیمی و همیشگی ایران بروند. کشوری مانند چین که یک رقیب سنتی و قدیمی ایران در حوزه تولید خاویار است از این گونه شرایط نهایت استفاده و بهره را برده و به راحتی بازارهای هدف ایران را تسخیر نموده است. علاوه بر موارد ذکر شده تقویت مزرعه های  پرورش اینگونه ماهی ها می تواند تا حد زیادی در متعادل نمودن تقاضای بازار و میزان هزینه ها کمک کننده باشد.

نکته: قیمت هر کیلو گرم خاویار اعلای ایرانی معادل قیمت ۳۲ بشکه نفت خام می باشد.

خرید و فروش اینترنتی خاویار

امروزه خرید و فروش اینترنتی انواع محصولات و کالاها به امری طبیعی و رایج در میان عموم مردم تبدیل شده است. در این بین فروش و صادرات اینترنتی خاویار نیز در سال های اخیر رونق گرفته است. از آن جا که این محصول به عنوان یک سوغاتی و محصول لاکچری در میان افراد شناخته شده است بسیاری از طریق سایت های فروش اقدام به خرید و هدیه دادن آن به دوستان و آشنایان خود می نمایند. افراد می توانند در هر کجای دنیا که باشند این خوراکی لذیذ و پرخاصیت را از فروشگاه های اینترنتی با قیمتی مناسب خریداری نمایند و آن را در هر نقطه از دنیا که باشند تحویل بگیرند.

بهترین ماهی های خاویار صادراتی

به طور کلی حدود ۲۷ نوع ماهی خاویار در جهان وجود دارد که مهمترین آن ها عبارتند از:

  1. ماهی آسترا
  2. فیل ماهی
  3. اوزون برون
  4. استرلیاد
  5. شیب
  6. قره برون
  7. چالباش

شرایط صادرات خاویار به اروپا

صادرات خاویار به اروپا مستلزم شرایط خاص و همچنین اخذ مجوزهای لازم است. قبل از هر چیز و باید ماهی که برای تولید خاویار صید و یا پرورش داده خواهد شد دارای مشخصه های فوق باشد.

  • نوع و نژاد ماهی مشخص باشد.
  • ماهی  رشد مناسب داشته و در اصطلاح به سن باروری رسیده باشد.
  • ماهی از هر لحاظ سالم باشد.
  • کیفیت ماهی مورد تایید کارشناسان باشد.
  • نوع غذایی که برای ماهی استفاده شده است مورد تایید باشد و سرشار از مواد معدنی باشد.

دیدگاه خود را بیان کنید

You must be logged in to post a comment.*