مالیات واردات

ایران نیز همچون دیگر کشورهای جهان، برخی از کالاها را به صورت وارداتی وارد کشور می کند تا بتواند نیازهای مردم را برطرف کند. در اصل باید بگوییم مالیات از جمله مهمترین منابع درآمدی دولت در کشور است. این مالیات در اصل شامل هزینه حمل و نقل کالای وارد شده، حق بیمه و اضافه حقوق ورودی، قیمت خرید کالا، حقوق گمرکی ثبت ده در اوراق گمرکی و سود بازرگانی است. قانون دریافت مالیات واردات از زمانی در ایران آغاز شد، که بسیاری از بازرگانان از کارت های بازرگانی خود سوء استفاده کردند. پس از آن در سال ۱۳۹۵، دولت تصمیمات جدی در حوزه مالیات بر واردات اتخاذ نمود و با این کار از سوء استفاده بیشتر در خصوص استفاده از کارت های بازرگانی جلوگیری کرد.

انواع مالیات بر واردات کدام است؟

طبق قانون مالیات های مستقیم در کشور، مالیات بر واردات به انواع مختلفی دسته بندی می شود. از جمله انواع مالیات هایی که بر واردات اتخاذ شده و دریافت می شود، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • مالیات بر سود بازرگانی
  • مالیات بر عوارض گمرکی و حقوق
  • مالیات بر خودروهای وارداتی

یکی از مهمترین انواع مالیات واردات، مالیات بر خودروهای وارداتی است. هر ساله نرخ مالیات های تعیین شده برای واردات خودرو، طبق بودجه همان سال تعیین می شود. تا وارد کنندگان خودرو بتوانند طبق این جدول مالیات خودروهای وارد شده خود را بپردازند. البته در این قانون دو گروه هستند که از پرداخت مالیات معاف هستند.

 

معافیت افرادی که مجوزهای جانبازان دارند و از پرداخت سود بازرگانی معادل ۳۰۰ هزار ریال معاف هستند و افرادی که دارای مجوزهای معلولین بهزیستی هستند و معافیت از سود بازرگانی آنها نیز معادل ۳۰۰ میلیون ریال است. مالیات بر عوارض گمرکی و حقوق یکی دیگر از انواع مالیات واردات است که طبق ماده ۱ قانون امور گمرکی، تعیین می شود. طبق این ماده نرخ حقوق و عوارض گمرکی هر ساله به میزان ۴ درصد بوده و به هیچ عنوان نیز تغییری نمی کند.

در نهایت نیز باید به مالیات بر سود بازرگانی اشاره کنیم، که تفاوتی با حقوق گمرکی دارد. به این صورت که سود بازرگانی از طرف گمرک و به صورت ریالی تنها برای واردات کالاهای قطعی تعیین و دریافت می شود. از این رو شرکت هایی که دانش بنیان، تجاری ساز، نوآور و مخترع هستند از پرداخت این مالیات سود بازرگانی معاف هستند.

نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده کالای وارداتی به چه صورت است؟

نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده کالای وارداتی طبق قانون مالیات های مستقیم تعیین شده است. بازرگانانی که تمایل دارند پیش از آغاز معامله و تجارت اقدام به محاسبه میزان مالیات واردات خود نمایند، می توانند از فرمول مشخصی استفاده کنند. برای محاسبه ارزش افزوده کالاهای وارداتی باید به مقدار ریالی کالای وارد شده توجه کرد.

پس از آن این میزان ارزش افزوده کالا را با ارزش کرایه حمل خارجی آن توسط کشتیرانی جمع بسته و با احتساب بیمه و نرخ رسمی ارز که توسط گمرک مشخص شده است ضرب نمایید. در نهایت می توانید به میزان مالیات و ارزش افزوده آن دست یابید. به طور کلی مبالغی که به عنوان مبلغ قابل پرداخت به گمرک و مالیات محاسبه می شود، متشکل از حقوق ورودی، مالیات بر ارزش افزوده، نیم درصد هلال احمر و هزینه کارمزد ثبت سفارش است.

البته طبق قانون گمرک ایران که از سال ۱۳۵۰ تاکنون در ایران تصویب و اجرا می شود، مالیات های مشخصی برای ایران تعیین شده است. پس لازم است به ماده قانونی های موجود در این قانون توجه نموده و با احتساب آنها اقدام به محاسبه مالیات نمایید. تاجران با تجربه تمام ماده های قانون مالیات های مستقیم را می دانند و میزان مالیاتی که باید برای واردات کالا بپردازند را محاسبه می کنند.

دلایل پرداخت مالیات واردات کالا در ایران

مالیات واردات کالا به دلایل مختلفی در ایران پرداخت می شود. دولت ایران با تعیین میزان مالیات مشخصی برای واردکنندگان کالا، می تواند به اهداف بسیاری دست یابد. از جمله مهمترین دلایلی که می توانیم برای پرداخت مالیات بر واردات کالا در ایران بیان کنیم، باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • پرداخت مالیات جهت جلوگیری کردن از ورود کالاهای غیر ضروری که در اصل کشور نیازی به وارد کردن آنها ندارد
  • کسب درآمد مناسب دولت از دریافت مالیات بر واردات
  • حمایت از کالاهایی که در ایران ساخته می شوند
  • حمایت از تولیدات ملی که از کیفیت مطلوبی برخوردار هستند
  • دریافت مالیات واردات  برای مسائل اجرایی و اداری مختلف

به طور کلی مالیاتی که برای واردات کالا به کشور پرداخت می شود، می تواند مزایای زیادی برای کشور به همراه داشته باشد که موارد یاد شده بخشی از این مزایا به شمار می روند.

نحوه محاسبه مالیات واردات کالا چگونه است؟

مالیاتی که برای واردات کالا تعیین می شود، در اصل به چند فاکتور مهم بستگی دارد. که جمع این فاکتورها تعیین کننده میزان مالیاتی است که برای کالاهای مختلف در نظر گرفته می شود. در اظهارنامه گمرکی میزان مالیات واردات کالا چنین محاسبه  شده است.

  1. محاسبه میزان ارزش گمرکی یا سیف کالا، که در اصل همان مبلغ ارزی کالا است. این ارزش سیف کالا در نرخ اعلامی گمرک و هزینه بیمه جمع بسته می شود.
  2. ارزش گمرکی کالا که طبق قانون صادرات و واردات با میزان حقوق گمرکی کالا در سال ۹۶ تعیین شده است و ضرب آن در تعرفه گمرکی
  3. جمع ارزش گمرکی کالا و حقوق آن جهت تعیین عوارض و ضرب در ۹ درصد
  4. جمع ارزش گمرکی کالا و حقوق آن جهت تعیین مالیات ضرب در ۴ درصد طبق قانون مالیات های مستقیم
  5. حقوق گمرکی، مالیات و عوارض کالا برابر با مبلغ پرداختی به گمرک
  6. جمع تمام موارد یاد شده اعم از حقوق گمرکی، مالیات کالا، عوارض گمرک و در نهایت تعیین مبلغ قابل پرداخت به گمرک توسط وارد کننده

دیدگاه خود را بیان کنید

You must be logged in to post a comment.*