انتقال ارز

ارائه خدمات مشاوره ای در امور بازرگانی بر اساس آخرین بخشنامه ها، معافیت ها و ممنوعیت های قوانین و مقررات گمرکی توسط کارشناسان مجرب صورت می پذیرد. برآورد هزینه ترخیص کالا که شامل تعیین تعرفه گمرکی و ارزش کالا و همچنین تخمین هزینه های حمل و نقل از دیگر خدماتی است که گروه بازرگانی محورنشان را از سایرین متمایز می سازد.

مفهوم و اهمیت ارز :

وقتی که کالاها و خدمات مبادله می شوند، باید نسبت مبادله بین آنها تعیین شود. به بیان دیگر قیمت کالاها و خدمات باید مشخص باشد. موقعی که کالاها و خدمات در داخل یک کشور مبادله می شوند، نسبت مبادله بین آنها باتوجه به قیمت کالاها و خدمات موجود در بازار برحسب پول داخلی مشخص می گردد. اما اگر کالاها و خدمات در کشورهای مختلف تولید شوند، تعیین نسبتهای مبادله کالاها باتوجه به اینکه کشورهای مختلف پولهای مختلفی دارند، این چنین ساده نیست. درهر حال پیش از آنکه نسبتهای مبادله بین کالاها و خدمات متفاوت که بین دو کشور مبادله می شوند، مورد بررسی و شناسایی قرار گیرد، ارز و نرخ مبادله بین واحد پولهای دو کشور (نرخ ارز) شناخته می گردد.

تعریف ارز :

وسایلی که به منظور پرداخت های پولی بین الملل یا انتقالات مورد استفاده قرار می گیرد،  نظیر سکه و اسکناس خارجی، سپرده ها در بانکهای خارجی و دیگر مطالبات مالی کوتاه مدت و قابل پرداخت به پولهای خارجی، ارز نامیده می شود.

نرخ ارز :

نرخ ارز بین پول های ملی کشورهای مختلف ارتباط برقرار کرده و مقایسه قیمت و هزینه های بین المللی را ممکن می سازد. نرخ ارز را می توان به معنای تعداد واحدهای پول ملی یک کشور که برای خرید یک واحد از پول ملی کشور دیگر لازم است، تعریف نمود. به بیان دیگر قیمت پول یک کشور برحسب پول کشور دیگر نرخ ارز نامیده می شود.

بازار ارز :

بازار ارز را می توان هر مکانی که در آن ارز خرید و فروش و یا به عبارتی مبادله می شود، تعریف کرد. دلیل اینکه برای تعریف بازار ارز از واژه { هرمکانی } استفاده شده آن است که ارزی که در بازار مبادله می شود، به لحاظ همگنی کامل در کیفیت و نیز سرعت انتقال آنها باعث گردیده است که کل دنیا به بازاری واحد تبدیل شود.

بنابراین برای هر پولی نظیر دلار و یا ریال، بازار ارز شامل همه مکان هایی می شود که دلار و ریال در آنجا با پول های دیگر کشورها مبادله و خرید و فروش می شود. در هر حال وقتی که تحرک کاملی در رابطه با مبادله ارز در دنیا وجود نداشته باشد، صحیح تر است که از بازارهای جدا از هم، مثل بازار ارز لندن، نیویورک، پاریس، زوریخ و غیره صحبت گردد. در واقع تحرک زیاد همگنی کامل و نیز وجود تعداد زیادی خریدار و فروشنده آگاه، بازار ارز را به یک بازار رقابت تبدیل می کند.

مبادله در بازار ارز، فقط به یک یا چند پول محدود نمی شود. در حقیقت تعداد وسیعی از پول های خارجی در بازار ارز، خرید و فروش می شود. گذشته از این صادرکنندگان، واردکنندگان، سرمایه گذاران و گردشگران به جای آنکه باهم معاملات ارزی مورد نیاز را انجام دهند از طریق بانک های تجاری اقدام به خرید و فروش ارز می نمایند.

انواع مبادلات ارزی :

وقتی خرید و فروش پول های خارجی انجام می شود، بانک ها متعهد می شوند که مبلغ توافق شده را به بانک دیگر و یا مشتری در تاریخ معین پرداخت نمایند. اصولا بانک ها در سه نوع از معاملات ارزی وارد می شوند و خود را ملزم به انجام آن می کنند که عبارت اند از :  نقدی، سلف و سوآپ (تعویضی) .

معاملات نقدی :

در میان مبادلات ارزی بین بانک ها، معاملات نقدی بیشترین کاربرد را دارد. معاملات نقدی مربوط به خرید و فروش فوری ارزهای خارجی جهت واریز نقدی است که بعد از تاریخ ثبت معاملات نقدی، بیشتر از دو روز تجاری طول نکشد. دوره دو روزه که به عنوان تحویل آنی شناخته شده، زمان لازم را به دو طرف به منظور بررسی حساب های بانکی و اعتباری در داخل و خارج می دهد.

مبادلات سلف :

در بسیاری از حالات، یک موسسه تجاری یا مالی می داند که مبلغ معینی از پول خارجی را در تاریخ معین دریافت و یا پرداخت خواهد کرد. برای مثال ممکن است یک واردکننده ایرانی در آبان ماه برنامه ریزی کند که برای عید نوروز مقداری پارچه از ژاپن وارد کند. بنابراین بهای پارچه را می بایستی در عید نوروز و به یِن به صادرکننده پرداخت نماید. از آنجایی که ممکن است در عید یِن گران شود، برای آنکه واردکننده خود را از ریسک افزایش قیمت یِن مصون بدارد، از هم اکنون یعنی آبان ماه یِن را به منظور پرداخت در عید پیش خرید می کند. در چنین شرایطی واردکننده ایرانی مبلغی که می بایستی پرداخت کند را می داند. این اقدام به عنوان معاملات سلف شناخته شده است.

معاملات سوآپ (تعویضی) :

معاملات سوآپ مستلزم تبدیل یک پول به پول دیگر در یک نقطه و توافق مبنی بر تبدیل مجدد آن به پول اصلی در آینده معین است، یعنی همزمان یک معامله نقدی و یک معامله سلف صورت می گیرد. نرخ های هردو مبادله نیز بین طرفین معامله توافق می شود. معاملات سوآپ مکانیزم موثری را به وجود می آورد که به وسیله آن بانک ها می توانند نیاز به ارزهای خارجی را در طی یک دوره معین برآورد نمایند. بانک ها قادر به استفاده از یک ارز برای یک دوره به منظور مبادله با ارز دیگرند که در طی آن دوره مورد نیاز نمی باشد. برای مثال بانک ملی ایران ممکن است ریال اضافی داشته باشد، درحالی که نیازمند مقداری یورو برای مشتریانش است. برعکس بانک آلمانی ممکن است یورو اضافی داشته باشد، درحالی که با کمبود ریال مواجه است. در چنین شرایطی دو بانک می توانند یک توافق سوآپ که در آن بانک ملی ایران ریال را به بانک آلمانی به منظور دریافت یورو در حال حاضر و مبادله مجدد آن در آینده می باشد، منعقد نمایند. علت قبول چنین معامله ای از طرف دو بانک آن است که آنها سوآپ را به عنوان یک معامله ساده تلقی کرده و در آن طرفین توافق می کنند مقدار معینی ارز را با نرخ معین دریافت و پرداخت کنند.

مشاوره امور بازرگانی

آخرین مطالب وبلاگ

واردات روسیه

همه چیز درباره کاگو

کارگو (Cargo) در واقع به محصولات یا کالاهایی گفته می‌شود که از طریق یکی از وسایل نقلیه مثل کامیون، ون، هواپیما، قطار...

بخشنامه های گمرکی ادامه مطلب

بزرگ‌ ترین صادر کننده خودرو در جهان

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اندیشه معاصر، چین توانسته در سه ماهه نخست سال جاری با پشت سر گذاشتن ژاپن به بزرگ‌ترین...

اخبار خودرو ادامه مطلب