روشهای حمل بار
جهت حمل کالا از کشوری به کشور دیگر از روش های مختلفی می توان استفاده کرد. این روش ها عبارت اند از : حمل دریایی، حمل هوایی یا ارسال با هواپیما، حمل زمینی یا حمل با کامیون یا کانتینر، حمل و نقل ریلی یا حمل از طریق راه آهن، حمل کالا با اجاره وسیله حمل (بصورت عمده)، حمل دریایی با کشتی حمل خودرو، حمل دریایی با استفاده از کانتینر.
انواع کانتینر :
۱-Dry storage container : کانتینری استاندارد است که شاید پر استفاده ترین کانتینر محسوب شود و مخصوص حمل اقلام خشک است.
۲-Flat Rack Containers : کانتینرهایی هستند که امکان بازشدن درب های کناری آنها وجود دارد و جهت حمل بارهای عریض که پهنای آنها از پهنای کانتینر بیشتر است مورد استفاده قرار گیرند.
۳-Open Top Container : کانتینری است که سقف آن باز شده یا کلا فاقد سقف است و برای حمل کالاهایی به کار می رود که ارتفاع آنها از ارتفاع کانتینر بیشتر است.
۴-Tunnel Container : کانتینری است که درب آن از دو طرف چه در ابتدا و چه از انتها باز بوده، امکان جابجایی کالا سریع تر را ممکن می سازد.
۵-open side storage container : این نوع کانتینرها با بازشدن از بغل کار بارگیری کالا را تسهیل می نمایند.
۶-double doors container : کانتینرهایی هستند که با امکان باز شدن از بغل فضای بیشتری را برای بارگیری و تخلیه کالا میسر می سازند و در دو اندازه ۲۰ و ۴۰ فوت وجود دارند.
۷-refrigerated ISO container : این نوع کانتینر مجهز به سیستم خنک کننده است و تحت شرایطی استاندارد برودت داخل کانتینر را در درجه مورد نظر نگهداری نموده کالا را از بروز فساد احتمالی محافظت می نماید و معمولا برای حمل کالاهای فاسد شدنی مانند میوه در مسیرهای طولانی بکار برده می شوند.
۸-insulated or thermal container : کانتینری است که برای برودت بسیار زیاد داخل آن ایزوله یا عایق کاری شده تا از فاسد شدن کالا ممانعت به عمل آید.
۹-cargo storage roll container : کانتینری است دارای درب های کرکره ای با امکان دسترسی به کالا از هر طرف.
۱۰-half height container : کانتینرهای ساخته شده از فولاد می باشند با ارتفاع نصف یک کانتینر استاندارد که برای حمل زغال سنگ، سنگ و کالاهای مشابه که نیازمند بارگیری و تخلیه بار آسان تر هستند، مورد استفاده قرار می گیرند.
۱۱-car carriers : کانتینرهای مخصوص حمل خودرو در مسافت های طولانی هستند. این نوع کانتینرها با امکان بازشدن از سمت بغل از انعطاف پذیری بیشتری برخوردار هستند.
۱۲-intermediate bulk shift containers : کانتینرهای خاصی هستند که برای جابجایی کالای عمده در چند مرحله استفاده می شوند. با استفاده از این نوع کانتینرها بار ممکن است در میانه راه مجددا برای بسته بندی یا جابجایی پیاده و بارگیری شود.
۱۳-drums : کانتینر مخصوصی است که البته به آن درام هم می گویند. استوانه ای شکل بوده و از ورق فولادی و یا فایبر گلاس یا فیبر شیشه ساخته شده است تا سبک باشد و برای حمل مایعات بکار می رود.
۱۴-special purpose container : کانتینرهای ویژه ای هستند که برای حمل اسلحه و مواد آتشزا مورد استفاده قرار می گیرند و بسته به نوع کالای مورد حمل بدنه آنها متفاوت خواهد بود و طبیعتا این نوع کانتینرها از مواد ساخته می شوند.
۱۵-swap bodies container : کانتینرهای خاصی هستند که بیشتر در اروپا مورد استفاده قرار می گیرند و البته طبق استاندارد ISO ساخته نشده اند. کف این نوع کانتینرها بسیار محکم است و بدنه آنها باز شونده که همین باعث می شود کارایی آنها افزایش یابد.