صادرات به عراق
صادرات میوه به عراق
پس از سرنگونی حکومت صدام حسین تاکنون، کشور عراق یکی از مهم ترین شرکای تجاری ایران بوده است. طبق آخرین گزارش های رسمی گمرک ایران، ارزش صادرات کالاهای غیرنفتی ایران به عراق در سال ۲۰۱۸ به بیش از ۸ میلیارد دلار رسیده است که خود نشان دهنده حجم مبادلات بالای دو کشور است. به دلیل شرایط خاص اقلیمی و هم چنین وجود جنگ در این کشور، شرایط مناسب برای کشاورزی بسیار محدود بوده و از همین رو این کشور برای تامین نیاز غذایی خود به واردات مواد غذایی می پردازد. ایران به عنوان یکی از بزرگترین تامین کنندگان محصولات غذایی این کشور شناخته می شود و صادرات میوه به عراق از سوی ایران رواج بسیار خوبی دارد.
نبود استاندار های بالا برای صادرات باعث می شود که هزینه ای اضافی برای این کار صورت نگیرد. ضرورت کیفیت بالا و استفاده از بهترین میوه ها که باعث هدر رفتن منابع و بالا رفتن هزینه ها می شود از جمله معایب صادرات میوه به کشورهای اروپایی می باشد. خوشبختانه صادرات میوه به عراق از فرآیند بسیار آسان تری پیروی می کند و قوانین سخت گیرانه ای وجود نداشته و به همان ترتیبی که تره بار در ایران عرضه و به دست خریدار می رسند، در این کشور نیز در دسترس عموم قرار می گیرند.
صادرات صیفی جات به عراق
آب و هوای عراق امکان کشاورزی و تولید برخی از محصولات کشاورزی را به افراد نمی دهد، همین موضوع باعث شده تا عراق به یک بازار هدف مناسب برای صادرات انواع صیفی جات تبدیل شود. صیفی جات جز مواد غذایی به حساب می آیند که مدت زمان کوتاهی امکان نگهداری دارند، به همین دلیل کشورهایی که به دنبال واردات انواع صیفی هستند، باید از کشورهایی که فاصله مکانی نزدیکی با آنها دارند را انتخاب کنند؛ با توجه به اینکه ایران و عراق مرز مشترک دارند، صادرات صیفی جات به عراق گزینه بسیار عالی برای صادرکنندگان می باشد. این مرز مشترک سبب می شود تا هزنیه حمل و نقل نیز تا حد زیادی کاهش پیدا کند، در نتیجه می توان گفت که صادرات صیفی جات به عراق سود زیادی برای کشور به همراه خواهد داشت. از جمله مهم ترین انواع صیفی جات که به عراق صادر می شود، می توان به گوجه فرنگی، خیار، سیب زمینی، هندوانه، انواع سبزیجات و غیره اشاره کرد.
قوانین صادرات به عراق
تجارت با عراق تا کنون حاشیه سود قابلتوجهی برای بازرگانان ایرانی به دنبال داشته است، اما به سبب شرایط عراق مانند فقدان ثبات، وجود درگیری ها و جنگ، تنوع قومی و مذهبی و شرایط خاص جغرافیایی باعث بالا رفتن ریسک تجارت شده و احتیاط در همکاری ها را می طلبد. به عنوان مثال می توان به نظام سیاسی موجود اشاره کرد که از نوع فدرالی بوده و به استانهای این کشور اختیار و وظایف ویژهای می بخشد. این اختیارات ویژه باعث می شود تا قوانین خاص تجاری در برخی از استان های عراق حکم فرما شود و در صورت عدم اطلاع باعث ایجاد خسارت شود. باید به قوانین اقلیم کردستان عراق نیز اشاره شود که در بسیاری از موارد قوانین حکومت مرکزی عراق با حکومت محلی اقلیم کردستان دارای تفاوت های بسیاری است و در موارد مشابه به دو روش مختلف اجرایی می شوند.
صادرات کالا به عراق
به گفته ی معاونت بررسی اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در سال ۹۴ میزان ۱۷ درصد از کل صادرات ایران به مقصد کشور عراق صورت گرفته است. در این گزارش آمده است که ۲۸ درصد از کل کالاهای صادراتی به این کشور را کالاهای مصرفی، که معادل ۶۸ درصد کالاهای واسطهای و ۴ درصد کالاهای سرمایهای بوده است را تشکیل داده است.
به صورت کلی صادرات ایران به این کشور در چهار دسته کلی تقسیم بندی می شود:
- محصولات کشاورزی (تره بار و خشکبار)
- مصالح ساختمانی
- انواع وسایل خانگی
- مواد غذایی
مراحل صادرات کالا به عراق
قبل از اینکه هر اقدامی برای صادرات به این کشور انجام دهید، باید تمامی مراحل صادرات کالا به عراق را به خوبی بشناسید، مراحل صادرات کالا به عراق به شرح زیر می باشد:
- پیدا کردن مشتری
- اخذ مجوز صادرات
- ارزش گذاری کالای صادراتی
- ارسال یک فیش به نام پیش فاکتور
- بسته بندی کالاهای صادراتی
- اخذ گواهی بازرسی کالاها در مرزها
- ارسال فاکتور صادرات کالا
- پیمان یا تعهدات ارزی باید بسته شود چرا که این پیمان نامه قیمت مصوب برای کالاهای صادراتی و غیره می باشد
- بستن قراردادهایی به منظور حمل و بیمه نمودن کالاهای صادراتی
- اظهارنامه گمرکی
- ارسال نهایی کالاها به عراق می باشد یعنی کالاها برای صادرات به شرکت حمل و نقل تحویل داده می شوند
لیست کالاهای صادراتی به عراق
از جمله پرطرفدارترین کالاها برای صادرات به عراق می توان به موارد زیر اشاره نمود
- صادرات لبنیات ایران به عراق
چون در ایران محصولات لبنی زیادی تولید می شود و بخش هایی از این محصولات در داخل ایران به فروش می رسد و بخش عظیمی از این محصولات به کشورهای همسایه صادر می گردد و ارزشمندترین بازارهای فروش در این کشور می باشد.
- صادرات لباس و پوشاک به عراق
به وجود آمدن بازارهای مصرفی برای تولیدکنندگان ایرانی در کشورهای همسایه ای مانند عراق سبب افزایش صادرات پوشاک و لباس از ایران به این کشور شده است. این نوع کالاهای ایرانی برای ساکنان عراقی بسیار جذاب، متنوع و ارزان تر از نمونه های آن در کشور خودشان می باشد.
- صادرات مصالح ساختمانی، سنگ و کاشی به عراق
از دیگر موارد صادرات به این کشور، مصالح ساختمانی و سنگ می باشد چرا که در ایران معادن سنگ زیادی وجود دارد و همین عامل سبب افزایش یک زمینه درآمدزایی از طریق صادرات سنگ به کشورهای دیگر به ویژه عراق شده است.
- کولر
چون کشور عراق یکی از کشورهای گرم و خشک می باشد و فصل گرمای این کشور زودتر از کشوری مانند ایران می باشد، تقاضای زیادی برای کالاهای ایرانی از جمله کولر دارند و وارد نمودن این کالاها برای آن ها ارزان تر از نمونه های آن ها در داخل عراق می باشد
- صادرات فرش به عراق
فرش یکی دیگر از محصولاتی است که صادرات آن در چندسال اخیر به عراق، روند افزایشی داشته است. صادرات فرش یکی از پرطرفدارترین زمینه های تجاری ایران می باشد، تقاضا برای خرید فرش ایرانی توسط این کشور بسیار زیاد است تا جایی که تبلیغات فرش ایرانی و برپایی نمایشگاه ها در این کشور، روز به روز بیشتر می شود.
- صادرات ادویه
چون کشور عراق می تواند از کشورهای دیگری مانند هند که مبدا اصلی صادرات ادویه می باشد و ادویه ها را باهزینه های کمتری به کشورها صادر می نماید . پس صادرکنندگان ایرانی باید ادویه ی مرغوبی را با هزینه ای کمتر از کشور هند به عراق ارسال نمایند.
شرایط ارسال کالا و صادرات به عراق
برای ارسال کالا به عراق شرایطی باید رعایت گردد که این شرایط به صورت زیر می باشند:
- کالاهای ارسالی باید برچسب های حاوی نوشته های لاتین و عربی باشند
- باید قبل از انجام فرآیند، توافقنامههایی بین عراق و ایران منعقد شود
- باید وضعیت کالاها از نظر بهداشتی بودن، قاچاقی نبودن کالاها و استاندارد بودن آن ها بررسی شود
نکاتی که در صادرات به عراق باید رعایت شود به شرح زیر می باشند
- برای ارسال کالاها به عراق باید در زمینه های بازاریابی در این کشور به اندازه کافی برنامه ریزی شود، یعنی تا زمانی که از وجود بازار در عراق حاصل پیدا نکنند نباید ارسال کالا انجام گیرد
- از دیگر نکات مورد نظر در صادرات به عراق این است که در قیمت گذاری کالاهای ارسالی دقت گردد و باید کالاها ارزان تر از نمونه های آن در عراق باشد
- بسته بندی کالاها باید کاملا تخصصی و استاندارد انجام گیرد، چرا که این روش در موفقیت تولیدکنندگان ایرانی در برابر رقبای خارجی آن موثر می باشد
- از دیگر نکات مورد نظر در صادرات به این کشور این است که برای این کار باید از سیستم های حمل و نقل مناسب استفاده گردد
مهمترین مرزهای ایران با کشور عراق
ایران برای صادرات کالاها و خدمات خود به کشورهای دیگر به ویژه عراق، از طریق مرزهای خود این کار را انجام می دهد. ایران دارای راههای مرزی زیادی با کشورهای همسایه مانند عراق می باشد که از این مرزها می توان به مرز مهران در استان ایلام، مرز دهلران در ایلام، مرز شلمچه در استان خوزستان، مرز بانه در کردستان، مرز باشماق در شهرستان مریوان استان کردستان، مرز ایران با این کشور در استان ارومیه، مرزخسروی در قصرشیرین استان کرمانشاه اشاره کرد، که صادرات به عراق از طریق این مرزها انجام می گیرد.
مهم ترین مرزها و گمرک های ایران و عراق
- گمرک باشماق در مریوان
- گمرک پرویزخان در قصرشیرین
- گمرک مهران در ایلام
- گمرک اروندکنار
- گمرک تمرچین در پیرانشهر
- گمرک بازرگانی
- گمرک خسروی در قصرشیرین
- گمرک شلمچه
قیمت زعفران در عراق
یکی از خطوط فعال در زمینه ی تجارت زعفران، صادرات زعفران به عراق است. عراق یک کشور جنگ زده در همسایگی ایران است که به دلیل شرایط ایجاد شده برای این کشور، در حال حاضر قدرت تامین نیازهای داخلی از طریق تولیدات داخلی برای آن ها فراهم نیست. کما اینکه اگر هم چنین امکانی وجود داشت، شرایط تولیدات داخلی زعفران برای رفع نیازهای داخلی و صادرات آن، به هیچ وجه در این کشور ایجاد نخواهد شد. ایران و عراق رابطه ی سیاسی و تجاری خیلی خوبی با یکدیگر دارند و وجود مرزهای مشترک خیلی زیاد بین دو کشور نیز، زمینه را برای تقویت این ارتباط دوستانه فراهم می سازد.
صادرات حبوبات به عراق
صادرات حبوبات بسته بندی شده به عراق نیز مانند هر صادرات دیگری از یک سری استانداردهای اولیه پیروی می کند. اولین چیزی که در راس این استانداردها می توان مشاهده نمود، مسئله ی مرغوبیت و کیفیت حبوبات بسته بندی شده است. که مفصلا درباره ی آن برایتان توضیح دادیم. موضوع بعدی کیفیت بسته بندی حبوبات است که هم شیک باشد و هم با کیفیت، تا در حین جابجایی آسیب نبیند. مقادیر حبوباتی که در بسته بندی ها قرار میگیرد نیز باید به اندازه ای باشد که قیمت محصول را بالا نبرد؛ این مقادیر معمولا به صورت نیم کیلویی و یک کیلویی هستند تا به راحتی در سبد خرید خانوار قرار گیرند.
صادرات پسته به عراق
اولین و مهم ترین شرط صادرات پسته به عراق این است که بسته بندی این محصول دارای لیبل انگلیسی و عربی باشد. زیرا سازمان تجارت این کشور وجود لیبلی به هر دو زبان را اجباری اعلام کرده است. به همین دلیل رعایت این شرط کاملا ضروری خواهد بود. قبل از هر اقدامی در خصوص صادرات پسته به عراق باید اطلاعات کافی و لازم را از بازار مصرف این کشور کسب کرد.
صادرات سیب به عراق
صادرات سیب به عراق یکی از ده ها تجارت پر سود بین ایران و کشور عراق است. عراق به دلیل داشتن طولانی ترین مرز مشترک با کشور ما همیشه در صدر توجه تجار و بازرگانان ایرانی بوده است؛ از شمال غرب گرفته تا جنوب راه ها و مسیرهای بازرگانی متعددی وجود دارند که می توان به وسیله آن ها انواع کالا و محصولات را به این کشور صادر کرد.
صادرات سیر به عراق
با توجه به اینکه در ایران بهترین و مرغوب ترین نوع سیر کشت می شود صادرات سیر به عراق یکی دیگر از تجارت های پر سود برای کشور ما محسوب می شود. عوامل زیادی دست به دست هم داده اند تا این محصول ایرانی بهترین و مرغوب ترین نوع در جهان شناخته شود؛ مواردی مانند آب و هوای مناسب و سلیقه و پشتکار کشاورزان از جمله این عوامل می باشند.
صادرات کشمش به عراق
ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان کشمش پلویی در جهان به حساب می آید. این رقم کشمش دارای رنگ زرد طلایی و طعم جذابی است که همین موضوع سبب شده افراد زیادی از سراسر جهان به خصوص کشور عراق، به دنبال خرید کشمش پلویی از ایران باشند. کشمش پلویی بهترین گزینه برای صادرات به عراق به حساب می آید.