طرح نوسازی کامیون فرسوده
۷۰ درصد کامیونهای وارداتی را ترخیص نکردهاند
شهریور ۱۴۰۰: آقای کریمی (دبیر کانون کامیونداران کشور) ضمن اشاره به حضور بیش از سه هزار کامیون وارداتی در گمرکات کشور، گفته که در پنج ماهه اول ۱۴۰۰، تنها ۱۱۱ دستگاه کامیون ترخیص شده و از این تعداد نیز فقط ۴۷ دستگاه، شمارهگذاری شدهاند. کمتر از ۲% کامیونهای وارداتی، تاکنون پلاک گرفتهاند. آقای کریمی ضمن انتقاد از ناهماهنگی دستگاههای مسئول در این زمینه، گفته که در صورت تداوم چنین وضعیتی، نمیتوان امیدی به طرح نوسازی کامیونهای فرسوده داشت. از طرف دیگر، آقای ارونقی (معاون فنی گمرک کشور) خبر داده که از حدود ۳۶۰۰ دستگاه کامیون موجود در گمرکات، حدود ۲۵۰۰ دستگاه آن هنوز مراحل اظهار گمرکی را طی نکردهاند. یعنی بیش از ۷۰% کامیونهای وارداتی که در گمرک هستند، همچنان امکان ترخیص را ندارند. این کامیونها حدود ۸ ماه تا یکسال است که در گمرک دپو شدهاند.
مشکل جدید کامیون وارداتی
مرداد ۱۴۰۰: آقای مداح (قائم مقام سازمان راهداری) درباره دلیل ترخیصنشدن کامیونهای کارکرده وارداتی، گفته که شرکتهای واردکننده باید ثابت کنند که منشا ارز از کجا بوده تا بانک مرکزی هم برای آنها کد ساتا صادر کند. طبق اظهارات آقای مداح، در حال حاضر اصلیترین مشکل برای ترخیص کامیونهای رسوبی در گمرکات کشور، عدم صدور کد ساتا بوده چراکه برای بانک مرکزی، باید ثابت شود که ارز مورد استفاده برای واردات کامیون، از بازار داخلی تهیه نشده باشد یا از طریق ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی یا ارز تخصیصی به کالاهای اساسی نباشد. اگر واردکنندگان این موضوع را اثبات کنند، فرآیند ترخیص کامیونها با سرعت بیشتری ادامه پیدا خواهد کرد.
تغییر شرط گواهی اسقاط برای واردات کامیون
مرداد ۱۴۰۰: شرط ارائه گواهی اسقاط کامیون فرسوده برای واردات کامیون، لغو نشده بلکه نحوه اجرای آن تغییر کرده و برخی از رسانهها در این مورد، دچار اشتباه شدهاند!
آنطور که آقای شریف (رئیس انجمن صنفی کارفرمایی مراکز اسقاط و بازیافت خودروهای فرسوده) گفته، تا قبل از این و برای ترخیص کامیون وارداتی، باید گواهی اسقاط یک دستگاه کامیون فرسوده ارائه میشد که عمرش بیشتر از ۲۵ سال و ظرفیتش نیز حداکثر ۳ تن، کمتر از ظرفیت کامیون وارداتی باشد. البته در متن قانون نیز آمده است که بعد از ارائه گواهی اسقاط، واردکننده مشمول ۲۵% تخفیف برای تعرفه گمرکی میشود.
اما گمرک برای جلوگیری از انباشت کامیونهای وارداتی در گمرکات کشور، اخیرا پیشنهاد داده است که ارائه گواهی اسقاط، در زمان ترخیص کامیونها، الزامی نباشد بلکه در زمان شمارهگذاری خودرو آنرا الزامی کنند. براساس این پیشنهاد گمرک، که به تصویب نیز رسیده، گواهی اسقاط حذف نشده و فقط یک مرحله، به عقب افتاده است.
احتمال ممنوعیت واردات اتوبوس برقی
تیر ۱۴۰۰: آقای ترفع (مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران) گفته که براساس قانون بودجه، مناقصهای برای واردات ۵۰ اتوبوس برقی انجام شده و یک دستگاه نیز بعنوان نمونه، به کشور آمده است. اما با توجه به تولید اولین اتوبوس برقی ایران توسط شرکت مپنا و همچنین شرکت زرین خودرو اصفهان، ممکن است برنده این مناقصه، مجوز واردات اتوبوس را نگیرد چراکه طبق قانون، اگر کالایی مشابه داخلی داشته باشد، وارداتش نیز ممنوع است.
مدیرعامل شرکت واحد، همچنین به ماجرای نامهنگاری شهرداری تهران و ریاست جمهوری نیز اشاره کرده و گفته که طبق پیشنهاد شهرداری، دولت میتواند ۵۰۰ میلیارد تومان را از محل بودجه نوسازی ناوگان فرسوده در سال ۱۴۰۰، برای تولید اتوبوسهای برقی اختصاص دهد اما هنوز این پیشنهاد، به تصویب دولت نرسیده است.
گفتنی است اتوبوسهای برقی ایرانی، حدود ۷۵% ساخت داخل هستند و به همین دلیل نیز قیمت تمام شده آنها بسیار پایینتر از اتوبوس برقی وارداتی خواهد بود. با اینکه سازمان استاندارد، هنوز مجوزهای لازم برای شمارهگذاری اتوبوسهای برقی را تدوین نکرده و سازندگان این اتوبوسها نیز هنوز قیمت تمام شده یا زمان تولیدانبوه آنها اعلام نکردهاند، اما تفاهمنامه خرید ۲۰۰ دستگاه اتوبوس برقی برای استفاده در حمل و نقل عمومی تهران، هماکنون به امضا رسیده است.
آخرین وضعیت فرسودگی خودروهای ایران
تیر ۱۴۰۰: آقای امانی (مدیرعامل سازمان راهداری و معاون وزیر راه و شهرسازی) جدیدترین وضعیت فرسودگی خودروهای درحال تردد را اعلام کرده است که براساس این آمار، حدود ۳۲% از ناوگان باری، ۳۰% از ناوگان اتوبوسرانی، ۶۸% از ناوگان مینیبوسها و همچنین ۶۶% از خودروهای سواری ایران، فرسوده هستند.
طرح نوسازی ناوگان حمل و نقل مسافری، از سال ۱۳۹۹ و با دستور وزیر وقت راه و شهرسازی، آغاز شده است. تاکنون نیز پنج خودروساز داخلی، برای این طرح انتخاب شدهاند که از این تعداد، فعلا شرکتهای ایران خودرو دیزل و سایپا دیزل به مرحله انعقاد قرارداد رسیدهاند.
کامیون کارکرده اروپایی از چینی صفر بهتر است
اردیبهشت ۱۴۰۰: آقای کریمی (دبیر کانون کامیونداران) ضمن انتقاد از کیفیت کامیونهای چینی، گفته که مافیای خودرو اجازه نمیدهد روند واردات کامیونهای با کیفیت اروپایی، به درستی انجام شود. وی چنین گفته که واردات کامیونهای کارکرده، به معنی واردات خودروهای مستعمل نیست و مطابق قوانین فعلی، حتی اگر کامیون دستدوم نامناسبی هم وارد شود، جلوی آن را میتوان گرفت.
آقای کریمی درباره انتقاد برخیها از واردات کامیونهای کارکرده اروپایی نیز گفته واضح است که وقتی این کامیونها با قیمت ۵۰ تا ۶۰ هزار یورو وارد میشوند، بازار کامیونهای چینی، کساد خواهد شد. دبیر انجمنهای کامیونداران البته این را هم گفته که موافق رونق تولید داخلی هستیم اما حمایت از شرکتی که کامیون چینی را وارد کنند و حتی زحمت مونتاژش را هم نکشند، معنایی ندارد.
آقای کریمی، درباره کیفیت کامیونهای وارداتی نیز صراحتا گفته که کامیونهای کارکرده اروپایی، از کامیونهای جدید چینی، کیفیت بالاتری دارند. آقای کریمی، سپس این سوال را پرسیده که چرا کامیونداران چینی، کرایه خوبی میگیرند اما مبلغ زیادی را باید خرج استهلاک یا صرف هزینه تعمیر و تعویض قطعات کنند. این روزها ۸۰ درصد کامیونهایی که در تعمیرگاهها زمینگیر شدهاند و دوره تعمیرات را میگذرانند، کامیونهای چینی هستند و حتی در برخی مدلها، از قطعات کامیونهای کارکرده اروپایی در کامیونهای چینی استفاده میکنند چراکه قطعات چینی مدام باید تعویض شوند.
آغاز شمارهگذاری کامیونهای وارداتی
فروردین ۱۴۰۰: آقای اسلامی (وزیر راه و شهرسازی) در آخرین روز کاری سال ۹۹ با اعلام شروع شمارهگذاری اولین کامیون وارداتی کارکرده اروپایی، کنایهای هم به منتقدان این طرح زده و گفته افرادی که در اجرای این طرح، مانعتراشی کرده بودند، امیدواریم هدایت شوند و ادامه فرآیند نوسازی کامیونها را آسانتر کنند!
طبق اظهارات وزیر راه، همکنون ۵۰ هزار کامیون بالای ۴۰ سال ساخت، در حال تردد هستند که قرار است ۱۰% آنها از طریق واردات کامیون کارکرده با سه سال ساخت، نوسازی شوند.
آخرین وضعیت نوسازی کامیون فرسوده
اسفند ۹۹ | آقای بمانا (مشاور رئیس سازمان راهداری) در تاریخ ۲۰ اسفندماه و درباره آخرین وضعیت نوسازی کامیونهای فرسوده، توضیحاتی ارائه داده که خلاصه آنها به شرح زیر است:
۱- در گام اول نوسازی خودروهای فرسوده، تاکنون قراردادهایی با ارزش ۱۵ هزار میلیارد تومان با سه خودروساز داخلی ماموت، آریا دیزل و ایران خودرو دیزل منعقد شده است.
۲- در حال حاضر این سه خودروساز داخلی، ۶۰۰ دستگاه کامیون آماده تولید و تحویل دارند که منتظر هستند متقاضیان نوسازی، برای آنها ثبت نام کنند. بخشی از این تعداد، تا پایان سال ۹۹ امکان تحویل را دارند.
۳- حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد قیمت کامیونهای نوسازی، شامل تسهیلاتی است که از طریق بانکهای صادرات و دو بانک عامل دیگر، پرداخت میشود. سود این تسهیلات بین ۹ تا ۱۲ درصد بوده که توسط سازمان راهداری پرداخت میشود.
۴- سود تسهیلات برای نوسازی ناوگان فرسوده در شرکتهای حمل ونقل، معادل ۱۵% بوده که فقط ۳% آن توسط این شرکتها پرداخت میشود.
۵- کامیونهای نوسازی شده، پس از دریافت تسهیلات، در رهن بانک قرار میگیرند.
۶- حدود ۲۰۰۰ دستگاه کامیون زیر ۳ سال ساخت، وارد کشور شده است که در فرایند ترخیص هستند و اولین سری از این کامیون ها در روز ۱۴ اسفند ۹۹ ترخیص شدند. این کامیونها، قبل از شمارهگذاری، باید مجوزهای محیط زیست و سازمان استاندارد و برگ سبز گمرک و نامه سازمان راهداری را دریافت کنند.
نوسازی کامیونهای فرسوده تا سال ۱۴۰۵
بهمن ۹۹ | آقای اسلامی (وزیر راه و شهرسازی) خبر داده که سری اول کامیونهای کارکرده وارداتی به تعداد ۱۲۵۰ دستگاه، برای ترخیص و شمارهگذاری در حال آمادهسازی است.
آقای اسلامی همچنین گفته که ۵۵ هزار دستگاه کامیون فرسوده با عمر بالای چهل سال داریم که باید تا سال ۱۴۰۵ نوسازی شوند. علاوه بر واردات کامیونهای کارکرده خارجی، همچنین با خودروسازان داخلی هم قراردادهای متعددی بسته شده است تا کامیونهای جدید را تولید و عرضه کنند.